Bankarski sektor stabilan

Bez autora
Jul 19 2012

U sredu, 18. jula 2012. godine, održana je redovna sednica Saveta guvernera Narodne banke Srbije (NBS), na kojoj je razmatran i jednoglasno usvojen redovan Izveštaj o poslovanju Narodne NBS za period april – jun 2012. godine. Savet je razmatrao stabilnost finansijskog sistema, a naročito bankarskog sektora Srbije.Konstatovano je da je bankarski sektor stabilan, mada rizici rastu kao posledica pogoršanja stanja u privredi i javnim finansijama Srbije, kao i problema u bankarskim sistemima u zemljama u okruženju.

Bankarski sektor stabilanU sredu, 18. jula 2012. godine, održana je redovna sednica Saveta guvernera Narodne banke Srbije (NBS), na kojoj je razmatran i jednoglasno usvojen redovan Izveštaj o poslovanju Narodne NBS za period april – jun 2012. godine.

Savet je razmatrao stabilnost finansijskog sistema, a naročito bankarskog sektora Srbije. Konstatovano je da je bankarski sektor stabilan, mada rizici rastu kao posledica pogoršanja stanja u privredi i javnim finansijama Srbije, kao i problema u bankarskim sistemima u zemljama u okruženju.

Kapitalna adekvatnost bankarskog sektora je i dalje visoka, ali tendencija rasta problematičnih kredita ukazuje da je neophodno pažljivo pratiti stanje u bankarskom sektoru. Savet upozorava upravne i izvršne odbore banaka na njihovu odgovornost pri odobravanju i naplati kredita.

Kako se navodi u saopštenju NBS, radi preventivnog jačanja finansijske stabilnosti, Savet podržava inicijativu rukovodstva NBS da se dodatno intenzivira kontrola u svim bankama u kojima  je prisutan visok nivo kreditnih rizika i kod kojih je struktura vlasništva takva da se mogu očekivati problemi u kontroli rada upravnih i izvršnih odbora od strane vlasnika (akcionara). Savet smatra da i svi ostali učesnici u kontroli i održavanju stabilnosti finansijskog sistema, a naročito revizorske kuće, moraju odgovornije obavljati svoje poslove.
 
Savet je naložio rukovodstvu NBS da pripremi detaljnu  analizu  nenaplativih i teško naplativih kredita u bankarskom sektoru Srbije, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik